Yooper selection


L’Upper Peninsula (Michigan, USA) té un carácter molt especial que la fa diferent a la resta de l’estat i també del país. Encavallada entre els llacs Superior, Michigan i Huron, està separada del Gran Michigan per l’estret de Mackinack i en realitat manté més contactes amb l’estat de Wisconsin o amb la província d’Ontario –al Canadà– que no amb el seu propi estat.
La seua problació també és molt diferent, amb descendents d’immigrants de Cornualla (per les mines de ferro i coure que els donaren faena al segle XIX, el mateix treball que havien estat fent allà a la Gran Bretanya) però especialment amb comunitats escandinaves (noruecs, suecs i finesos), fins al punt que a Hancock trobem una Finland University amb més de 600 alumnes. Això ha creat un dialecte remarcat que fa que els yoopers (la seua forma de pronunciar “U.P.’ers” i que els dóna el nom familiar) es diferencien amb orgull de la resta d’habitants de la zona.
També la seua idiosincràsia és molt diferent, com volen demostrar aquestes mostres d’humor yooper que trobem als seus carrers i carreteres.
Ya know?


Iron Mountain


Iron Mountain


Iron Mountain


Vulcan


Ironwood


Ironwood (referència de la foto anterior)


Ontonagon


Old Victoria


Calumet


Calumet


Presque Isle


Marquette


Christmas


Christmas


Christmas


Christmas


Christmas


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Fayette


Garden


Newberry


Paradise

I, com a colofó, no puc evitar afegir aquesta imatge del Big Nickel que hi ha a Sudbury (Ontario), que són bons alumnes dels nostres amics Yoopers:

Potser els amics yoopers em maten per fer-ho, però per a entendre una mica millor com és aquesta terra (proposada com a un dels possibles Estat 51 dels USA) caldria fer una ullada al vitriòlic, barroer i controvertit film “Escanaba in da Moonlight” (ref. IMDB), de l’inefable Jeff Daniels, guionista, protagonista i director de la pel·lícula, enregistrada precisament a Escanaba. Impagables les imatges de Daniels amb la seua flannel shirt, idèntica a la que llueix l’ensenya de l’únic bar de Paradise que hem posat un poc més amunt.

Ah! I m’havia oblidat d’esmentar a l’inclassificable banda Da Yoopers i la botiga mega-friki que tenen a Ishpeming, Da Yoopers Tourist Trap, possiblement una de les més marcianes del món.

Realment, Da Yoopers no estan bé del tot:

Imagen de previsualización de YouTube

…quasi, quasi podrien ser valencians, què no?

Yoobecha, eh?

Ir al inicio de página...

Comentarios:

There is significantly a bundle to find out about this. I assume you made sure nice factors in functions also.

Lo dijo Madaline Hause el 11.08.2020 a las 00:09

This actually answered my trouble, thanks!

Lo dijo Maurita Mattsey el 11.08.2020 a las 22:31