Yooper selection


L’Upper Peninsula (Michigan, USA) té un carácter molt especial que la fa diferent a la resta de l’estat i també del país. Encavallada entre els llacs Superior, Michigan i Huron, està separada del Gran Michigan per l’estret de Mackinack i en realitat manté més contactes amb l’estat de Wisconsin o amb la província d’Ontario –al Canadà– que no amb el seu propi estat.
La seua problació també és molt diferent, amb descendents d’immigrants de Cornualla (per les mines de ferro i coure que els donaren faena al segle XIX, el mateix treball que havien estat fent allà a la Gran Bretanya) però especialment amb comunitats escandinaves (noruecs, suecs i finesos), fins al punt que a Hancock trobem una Finland University amb més de 600 alumnes. Això ha creat un dialecte remarcat que fa que els yoopers (la seua forma de pronunciar “U.P.’ers” i que els dóna el nom familiar) es diferencien amb orgull de la resta d’habitants de la zona.
També la seua idiosincràsia és molt diferent, com volen demostrar aquestes mostres d’humor yooper que trobem als seus carrers i carreteres.
Ya know?


Iron Mountain


Iron Mountain


Iron Mountain


Vulcan


Ironwood


Ironwood (referència de la foto anterior)


Ontonagon


Old Victoria


Calumet


Calumet


Presque Isle


Marquette


Christmas


Christmas


Christmas


Christmas


Christmas


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Escanaba


Fayette


Garden


Newberry


Paradise

I, com a colofó, no puc evitar afegir aquesta imatge del Big Nickel que hi ha a Sudbury (Ontario), que són bons alumnes dels nostres amics Yoopers:

Potser els amics yoopers em maten per fer-ho, però per a entendre una mica millor com és aquesta terra (proposada com a un dels possibles Estat 51 dels USA) caldria fer una ullada al vitriòlic, barroer i controvertit film “Escanaba in da Moonlight” (ref. IMDB), de l’inefable Jeff Daniels, guionista, protagonista i director de la pel·lícula, enregistrada precisament a Escanaba. Impagables les imatges de Daniels amb la seua flannel shirt, idèntica a la que llueix l’ensenya de l’únic bar de Paradise que hem posat un poc més amunt.

Ah! I m’havia oblidat d’esmentar a l’inclassificable banda Da Yoopers i la botiga mega-friki que tenen a Ishpeming, Da Yoopers Tourist Trap, possiblement una de les més marcianes del món.

Realment, Da Yoopers no estan bé del tot:

Imagen de previsualización de YouTube

…quasi, quasi podrien ser valencians, què no?

Yoobecha, eh?

Ir al inicio de página...

Comentarios:

me encanataaaaaaa todoooo!!!!

gràcies Pay!

Lo dijo Antoinette el 11.09.2011 a las 17:57

¿Una vaca de mantequilla? Glll

Lo dijo Sr. Crus el 12.09.2011 a las 17:53

EL indio más alto del mundo. No, si quien no tiene monumentos dignos de mención es porque no quiere…
Grande!

Lo dijo maiquel_nait el 12.09.2011 a las 19:17

Al “beato” este no li feu ni cas!Es tot una biccoca, tanmateix com ell.Qui en este món( a part de Berlusconni y Papi), pot tindre tanta pasta per a fer ho???Pero veig que els seus acólits li riuen les grasietes….beatos!.Te mes gracia l¨antoniett. Tinc un xistes per a tú….de mullarse el ànima. Ja sabreu que soc el coixo xepelut del “Le Club” Com diuen en CR9… Saluteisions…..Vos he trobat de casolitat…eh?

Lo dijo lukimena(el terror de las nena) el 16.09.2011 a las 23:03

Ah! Pues al capoll este del Lukimena (Terror de la nena),dícesé complejo de “Edipo”, en primer grau, no li feu ni cas. Està mes rovellat que el xoxo la Merkel( segons paraules del amic del Papi, o siga Berlusconi)De tota mana, tan sols dirvos que el meu home no es tan tonto com ho sembla… és pitjor. I en el fons, se que es tot per culpa vostra alababarados….. fins i tot la meva sogra fa coses rares… com la pericana i els aspencats!!!Vos demane disculpes en nom del imb… del meu home, vaja vaja por la antonieettte?.En resumiendo, vos estime molt.. i sobre tot… no cambieu mai… AIXÏ TINGAU MIL FILLS…(o ulls de poll). Saluteicieons i visca Rajoy.. que me voyyyyy

Lo dijo lukimena(el terror de las nena) el 17.09.2011 a las 22:22

Deixa’t de mamonaes i convida’ns a sopar a ca el teu home, que ja és temporà!

Lo dijo Papi el 19.09.2011 a las 17:09

The title of the writer is Jere and he fully digs that name. Interviewing is exactly wherever my major revenue comes from but the marketing by no implies comes. Years ago we moved to Louisiana. Doing magic is what she loves carrying out.

Lo dijo Harriett Nappier el 24.06.2020 a las 11:43

Most importantly, they will consider deposits from 3rd celebration solutions, like NETeller, and in nearly any quantity. You can never been as well cautious or too diligent in your study.

Lo dijo Mickey Lanter el 30.06.2020 a las 16:53

Really enjoyed this blog article.Really thank you! Fantastic.

Lo dijo King Devalle el 03.07.2020 a las 21:40

Really nice layout and great written content , nothing at all else we want : D.

Lo dijo Janean Poch el 04.07.2020 a las 06:10

Deja tu comentario...