Spectra 2011


València, del 26 al 28 d’octubre de 2011

Pots prendre’t a broma les teories conspiratives i tot el folklore que les envolta però no es pot negar que aquestes influeixen directament en la vida de l’individu, en la societat, en la política, en l’economia i en la religió (tota una teoria conspirativa, aquesta darrera, en ella mateixa, però això és un altre tema).

Pots riure-te’n perfectament d’aquella teoria que diu que l’home no ha arribat a la Lluna i que tot va ser un muntatge de la NASA, però quan les elucubracions fantàstiques al voltant d’algunes qüestions transcendeixen el camp merament especulatiu i incideixen en els agents socials, en els governs i, especialment, en els mitjans de comunicació, tot pot canviar. Pensa, si més no, en qüestions com la negació de l’existència de la Sida, un autèntic crim que hauria de ser perseguit legalment. O en l’afirmació de l’existència (aquesta vegada sí) d’armes de destrucció massiva, una mentida que va provocar guerres que encara duren. O en les falses teràpies com l’homeopatia, que tants problemes de salut causen. O en la situació econòmica actual, amarada de teories que van i que venen i que l’únic que aconsegueixen és acollonir a les persones, fer que es forren els de sempre i fer recular els avanços socials sense que ningú s’hi opose seriosament.

D’això precisament tracta Spectra, un veterà Simposi Mundial sobre les Teories de la Conspiració que se celebra anualment a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. L’edició d’enguany, la quarta ja, tindrà lloc del 26 al 28 d’octubre de 2011 i se centrarà en dues temàtiques principals al voltant de dos aniversaris recents.

El primer és el desé aniversari de l’11/S (que tanta literatura conspiranoica ha generat i que està en l’orígen de molts dels problemes polítics i de seguretat de l’actualitat), les característiques més psicotròniques del qual seran estudiades pel periodista barceloní Mike Ibáñez, codirector del simposi i autor, entre d’altres llibres, de pOp cOntrOl, tota una visió esclaridora sobre la influència de la cultura popular en el món contemporani. A banda, i sobre aquesta mateixa temàtica, hi haurà diverses projeccions de documentals i altre material audiovisual del qual destaca el capítol que a aquest tema va dedicar la sèrie de televisió “Conspiracy Theory” del veterà de Vietnam, actor, showman, professional de la lluita lliure i governador de Minnesota Jesse “The Body” Ventura.

I el segon és el 25é aniversari de l’explosió de Txernòbil (que molts pensen que fou provocada per la pròpia Unió Soviètica), i que tanta actualitat té, desgraciadament, per les comparacions amb el recent accident de Fukushima al Japó. La conferència sobre aquest tema anirà a càrrec del periodista madrileny Álex Zinéfilo (del qual també es projectarà el seu film Radiofobia), que va tenir l’oportunitat de visitar personalment la Zona (és a dir, Txernòbil i la propera població fantasma de Pripyat). Val a dir que Álex Z és també molt conegut pels seus treballs relacionats amb el director de cinema mega-friki Jess Franco.

A banda d’aquests dos grans temes estrella, el simposi comptarà amb la presència de dos pesos pesants de l’univers conspiranoic europeu.

D’una banda, l’editor britànic Mark Pilkington (Strange Attractor Press), columnista de The Guardian, músic electrònic i animador d’una colla d’autors emblemàtics del món de la conspiranoia i la cultura popular com són Ken Hollings (que va visitar Spectra l’any 2009), Jon Ronson (autor de The Men Who Stare At Goat) o l’inefable Alex Jones (l’autèntic “tea party” del conspiracionisme americà). Pilkington oferirà en exclusiva una presentació del seu Mirage Men, on fa un extens recorregut per tot el folklore i la parafernàlia creats arran del fenomen OVNI i alienígena. No tindrà desperdici i les llàgrimes de riure estan garantides.

Per un altre costat intervindrà l’inquietant cineasta holandès Floris Kaayk, autor d’algunes de les peces més interessants del cinema actual tant pels efectes especials (va ser finalista per a participar en els premis Òscar 2010 en aquesta especialitat) com pels escabrosos plantejaments que realitza per manipular la realitat. Una mirada fascinant i perversa sobre el cos humà que ni David Cronenberg hauria pogut somniar. I una estrena absoluta de la seua filmografia a tot l’Estat espanyol que s’apunta Spectra.

Des de Barcelona vindrà a la cita també el conegut traductor Juan Gabriel López Guix (Michel de Montaigne, Lewis Carroll, Saki, Tom Wolfe…), col·leccionista compulsiu d’edicions antigues dels Protocols dels savis de Sió –literatura conspirativa seminal–, però que retrocedirà en el temps i ens parlarà del màxim llibre conspiratiu: la Bíblia. I, especialment, de les seues traduccions, traïcions i perversions.

De la cantera local valenciana es compta enguany amb la intervenció, una vegada més, de l’imprescindible Javier Cavanilles, que ha participat en totes les edicions de Spectra i que, en aquesta ocasió, estudiarà la recent matança d’Oslo, per aclarir les connexions reals de les trames negres europees amb la massacre. I com a novetat, el periodista musical i cinematogràfic Eduardo Guillot farà un resum divertit de les conspiracions que envolten el rock (i també aclarirà si aquest gènere musical és en ell mateix una autèntica conspiració).

El programa es completa amb una retrospectiva del cineasta conspiratiu per definició, John Frankenheimer (que inclou tota la seua “trilogia paranoica”, i, sí, també The Manchurian Candidate) i una sèrie de documentals conspiratius que tracten temes com l’esmentat del Sida o l’aspartame (el famós edulcorant que tanta polèmica segueix provocant). També es presentarà el nou programa d’Euskal Telebista, Escépticos, que presenta Luis Alfonso Gámez, que va estar a Spectra l’any passat.

El simposi, com va sent habitual, es tancarà amb una festa de clausura que aquesta vegada portarà a València a Nad Spiro, coneguda performer i activista sònica basca afincada a Vallcarca. Farà la presentació mundial del seu darrer treball, Atomic Spy, on empra la guitarra com si fos una metralleta, una autèntica bomba psicotrònica que des del Parc Güell de Barcelona retronarà a les entranyes de l’Octubre CCC.

(nota: aquí tens el vídeo que es va projectar a les Notícies de La 2 sobre el simposi Spectra de 2010)

Ir al inicio de página...

Comentarios:

Això no m’ho perde.

Lo dijo Chema el 02.10.2011 a las 22:11

Apúntesemele

Lo dijo maiquel_nait el 03.10.2011 a las 13:13

Uy, cuántas cosas me perdí, jo.

Lo dijo sonia el 22.11.2011 a las 11:28

Deja tu comentario...