Andorrà del Sud

La metxa la va encendre, sense saber-ho, Luisa Fernanda Rudi, presidenta del Govern d’Aragó, quan fa uns pocs dies va canviar les lleis i va prohibir que s’anomene “català” la llengua que es parla a la Franja de Ponent, una sèrie de comarques aragoneses limítrofes amb Catalunya i el País Valencià a les quals han estat donant pel sac amb el tema de la llengua des de tota la vida. A partir d’ara, i per obra i gràcia d’aquesta senyora, agraciada amb un títol de lingüística en la tómbola pepera, el català es dirà “aragonès oriental”.

El que ella no sabia és que, en promoure aquesta llei, i sense haver calibrat bé les conseqüències de la barbaritat filològica que acabava de fer, de rebot ha posat en perill la sacrosanta primacia de la Lengua Española del Impero Y del Monasterio de Suso Y de Yuso Y de Más Allá de Berceo Y de Las Barbas del Quijote, ja que, en veure els antecedents, nombrosos mandataris internacionals han trobat l’excusa perfecta per ficar-li mà a l’espanyol, que ja li tenien ganes, i així, de pas, s’apunten 300 o 400 milions més de parlants, que bons són per a computar en els barems per a rebre subvencions de l’ONU.

El primer en reaccionar ha estat el rei del Marroc, el democratíssim Mohammed VI (company de gambussinades de Joan Carles I), qui, en veure una escletxa oberta, ha declarat: “l’espanyol no existeix, en realitat es tracta del dialecte Àrab del Nord, introduït en la Península Ibèrica com a mínim des d’abans que els almohades portaren calçonsillos”. I ha sentenciat: “Per això ens entenguérem tan bé amb Franco, que no sabies si parlava amb la boca o amb el florí”.

Però Marroc no ha estat l’únic país que ha reivindicat l’espanyol com a dialecte degenerat. Fabian R. Picardo, ministre en cap de Gibraltar, que no té prou d’enviar l’exèrcit anglès contra els pescadors andalusos (sense cap oposició coneguda per part de la Gloriosa Marina Españyyyoooola) ha vist el cel obert en les seues reivindicacions territorials i li ha canviat el nom de l’idioma espanyol com a Llanito de Pallà la Línea, una mena de patois que parlen els contrabandistes cadisenys quan entren descaradament a per tabac: “Quillo, tuputamare, nos hashemos unosh shopitos”. Les Mones de Gibraltar parlen també un dialecte d’aquest idioma “llanito de pallà más arriba de Fuengirola”, però més gutural.

I per acabar-ho d’adobar, Arnaldo Otegui, des de la presó aquella on el tenen tancat pel pur morro de la justícia espanyola –que no té ni caps ni peus–, s’ha apuntat al carro i ha declarat l’espanyol com a Pilotak Euskera, que vol dir “Euskera del Sud” o “de la Part Baixa” (de la part de baix, dels collons, vaja: de les “pilotak”). Està contentíssim perquè a partir d’ara cada vegada que declare en un judici podrà rascar-se les pilotes i explicar-li al jutge que ho fa per amor a la llengua de Mario Vergas Llosa.

No podem imaginar com acabarà la cosa quan aquesta nova tendència trendy arribe a les Filipines, on tenen 171 llengües vives, totes deleroses de xuplar lo que es puga.

Ir al inicio de página...

Comentarios:

Jjajajajaj, boníssim!! Espera’t a Fabra, que ara dirà que a Villena es parla valencià occidental.

Lo dijo Papi el 11.07.2012 a las 19:28

O mais engrae7ado foi que o pessoal coetnmou pouco no seu blog sobre o destino, mas na hora de falar le1 no encontro foi uma agitae7e3o sf3! Ontem gostei de tudo. Agradou-me muito a discusse3o sobre o lado bom e o lado ruim das coisas tecnolf3gicas, como o aplicativo foursquare para iPhone. Big Brother e, ao mesmo tempo, um servie7o positivo e fatil, de localizae7e3o etc. Dois lados (no mednimo) como tudo na vida, na verdade.Em meu je1 bem recheado caderninho, anotei as frases: o modelo ne3o pode ser armadura ; para inovar, e9 preciso trabalhar nas lateancias , e a do Fabio, junto ao debate sobre os coletivos inteligentes: Internet ne3o e9 meddia de massa .Quanto e0 primeira frase, falamos do cuidado que devemos ter: enxergamos o modelo em exemplos pre1ticos por vedcio do olhar (esta expresse3o eu tf4 usando agora mas acho que serve) ou os exemplos batem mesmo com o modelo? Ne3o podemos criar outra caixa para entrarmos, ne3o e9 a ideia. Mais uma frase sua, Nepf4: o modelo e9 uma diree7e3o; mais uma diree7e3o que um caminho .A discusse3o sobre a meddia tambe9m valeu e este1 valendo. Mensurae7e3o de acessos versus qualidade do contefado. O que o povo quer ver e o que o povo precisa saber, o papel da meddia, o novo papel da meddia, a educae7e3o, a nova educae7e3o um mix de coisas que precisam, na minha opinie3o, ser pensadas e transformadas juntas. Foi muito legal a sua colocae7e3o sobre, se o povo demonstrar interesse num caso, o jornal ter o papel de abordar isso de uma forma interessante e inteligente, levando em conta o que o pfablico deseja mas sf3 isso, acrescentando tambe9m.Queria ainda trabalhar mais a meddia e o nosso modelo.Se lembrar de mais coisas, coloco aqui!Bjs

Lo dijo Mialia el 11.12.2012 a las 14:14

O regresso de Armando Praça

Lo dijo Papi el 14.12.2012 a las 19:34

The title of the writer is Jere and he absolutely digs that title. Her partner and her selected to reside in New Jersey but her husband wishes them to go. Doing interior design is one point she genuinely enjoys undertaking. Hiring is how I support my household and I don’t consider I’ll transform it anytime soon.

Lo dijo Queenie Lotti el 24.06.2020 a las 08:17

The kick you get out of getting “easy money” adds icing to the cake. It will be all-natural for you to want to gamble and get much more. When the results of a game are declared then all the winning bets are paid out off.

Lo dijo Coralie Elofson el 30.06.2020 a las 14:36

I am continuously browsing online for ideas that can help me. Thanks!

Lo dijo Lonny Decarmine el 03.07.2020 a las 19:00

I bet you make babies smile.

Lo dijo Vaughn Clausell el 04.07.2020 a las 03:51

Deja tu comentario...